Zielony jęczmień- hit na odchudzanie

Zielony jęczmień- hit na odchudzanie

Zielony jęczmień to  młode zielone kiełki  tej rośliny. Zbiera się je dwa tygodnie po zasianiu. Są wówczas u szczytu swojej wartości odżywczej. Zawierają skoncentrowane witaminy, minerały  i inne związki chemiczne, które roślina zużywa potem jako paliwo do dalszego rozwoju. Stąd skład chemiczny dojrzałego jęczmienia jest dużo uboższy niż zielonego.  Lecznicze właściwości zielonego młodego jęczmienia  znali już starożytni Egipcjanie. Z datowanego na 1600 lat p.n.e. Papirusu Ebersa wynika, że stosowano go w leczeniu zaparć. Wykorzystywali go także rzymscy gladiatorzy,  aby wzmacniać swoją siłę i wytrzymałość przed pojedynkami na arenie.

Obecnie zielony młody jęczmień wraca do łaski. Gości u gwiazd mody, sportu, telewizji  i rekinów biznesu, jako środek mający zapewnić im szczupłą sylwetkę. Jest idealnym kompanem diet odchudzających, gdyż chroni organizm przed wyjałowieniem, dostarczając mu potężny zastrzyk składników odżywczych. Z tego względu zasłużył sobie na określenie „zielona krew”. Zawiera między innymi beta karoten, witaminy B1, B2, B3, B 12, E i C, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas, wapń, magnez, żelazo, siarkę, miedź, fosfor, mangan, selen i cynk. Ma w sobie także duże ilości aminokwasów, skrobi, chlorofilu, protein, celulozy, beta glukanu, hordeiny oraz antyoksydacyjnego enzymu SOD.

Zawarty w zielonym jęczmieniu błonnik zmniejsza apetyt, przyspiesza pracę przewodu pokarmowego i częstotliwość wypróżnień. Dzięki temu pomaga tracić na wadze i poprawia kondycję jelit.

Zielony jęczmień to bogate źródło chlorofilu. Związek ten pomaga utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi, oczyszcza wątrobę i odbudowuje komórki krwi. Neutralizuje także szkodliwe dla zdrowia toksyny, w tym metale ciężkie oraz czynniki rakotwórcze, czyli tzw. karciogeny. Chlorofil zwalcza także bakterie odpowiedzialne za nieświeży zapach z ust. Zdaniem naukowców  z uniwersytetu tokijskiego odbudowuje także uszkodzone komórki, rekonstruując ich DNA. Dzięki tej właściwości, zawarty w zielonym jęczmieniu chlorofil, redukuje uszkodzenia tkanek powstające w wyniku działania promieni rentgena oraz odbudowuje uszkodzone komórki skóry, włosów i paznokci.

Kolejną zaletą zielonego jęczmienia są jego silne właściwości antyoksydacyjne. Zawarty w nim enzym SOD oraz selen i witamina E chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników, które mogą prowadzić do nowotworów i szybkiego starzenia się organizmu.

Badania kliniczne wykazały, że zielony jęczmień chroni także przed chorobami układu krążenia. Obniża bowiem poziom złego cholesterolu LDL i  podnosi poziom tego dobrego HDL. Dzieje się to za sprawą zawartego w jego kiełkach beta sitosterolu, który hamuje wchłanianie cholesterolu  z przewodu pokarmowego. Ponadto zawarty w zielonym jęczmieniu alkaloid – hordeina zwiększa cyrkulację przypływu krwi.

Zielony jęczmień zwiększa również komfort życia cukrzyków, gdyż obniża poziom cukru  we krwi i podnosi tolerancję na glukozę.

Zielony jęczmień w postaci tradycyjnych tabletek lub proszku uzyskuje się podczas suszenia jego liści w niskiej temperaturze. Możemy też kupić nasiona w sklepie ze zdrową żywnością i samemu je wyhodować.

Wierzę, że ze względu na swoje właściwości zielony jęczmień stanie się  hitem na rynku suplementów diety.

www.penisa.pl www.leczenie-grzybicy.pl www.candida-albicans.org